Sunday, 31 March 2013

Puding Laici Nyum nYUm

Ni dessert kegemaran encik hubby n my super hero, Alif Syamil. Kalo dpt ni diorang makan sampai kenyang, bukan setakat dijadikan dessert, jadi makanan ruji pon yer kot. Hahahaaaaaa
Sgt simple membuat nyer, ade org panggil pudding tauhu. i mntk resepi dgn kwn opis je ni. Super duperr sng utk dimasak, yet very nice rasanye. Meh nengok resepi yerr:
20 gram agar2 strip
2 liter air
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
1 tin laici

Basuh agar2, masak dengan air 2 liter tu. Bila dah cair semua agar2, tutup api. Masuk susu pekat dan susu cair. Kacau sebati, tuang dalam bekas untuk dikeraskan. Tunggu sejuk, tuang je laici & air nye kat atas pudding tu, then sejukkan dalam peti. Dah siap!!! Bila nk makan cedok jer puding tu bersama air laici dan buah laici. puding susu + air laici + laici = great combination!
U ols boleh adjust ikut suka hati ye, kalo nk lembut sket lebihkan air/susu cair. Kalo nk manis sket lebihkan susu pekat/tambah gula. Kalo nak keras sket kurangkan air. Boleh ganti laici dgn  fruit cocktail kalo suke. Untuk sukatan kt atas ni lembut cukup2 jer, n manis gitu2 jer…… happy cooking ya!!
kasi letak laici jumbo size, pastu ngapp!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...